<< Back to previous view

[CLJ-1172] Cross-linking between clojure.lang.Compiler and clojure.lang.RT Created: 28/Feb/13  Updated: 21/Jun/13

Status: Reopened
Project: Clojure
Component/s: None
Affects Version/s: Release 1.5
Fix Version/s: None

Type: Defect Priority: Minor
Reporter: Yegor Bugayenko Assignee: Unassigned
Resolution: Unresolved Votes: 0
Labels: None
Environment:

version 1.5.0-RC17



 Description   

This is my code (an example):

import clojure.lang.Compiler;
import clojure.lang.RT;
import clojure.lang.Var;

Compiler.load("(+ 5 %)");
Var foo = RT.var("bar", "foo");
Object result = foo.invoke(10);
assert result.toString().equals("15");

This is what I'm getting:

ava.lang.ExceptionInInitializerError
	at clojure.lang.Compiler.<clinit>(Compiler.java:47)
	at foo.main(Main.java:75)
Caused by: java.lang.NullPointerException
	at clojure.lang.RT.baseLoader(RT.java:2043)
	at clojure.lang.RT.load(RT.java:417)
	at clojure.lang.RT.load(RT.java:411)
	at clojure.lang.RT.doInit(RT.java:447)
	at clojure.lang.RT.<clinit>(RT.java:329)
	... 36 more

The same code worked just fine with version 1.4. Looks like Compiler is using RT and RT is using Compiler, both statically.



 Comments   
Comment by Yegor Bugayenko [ 04/Mar/13 11:40 AM ]

I cross-posted this question to SO: http://stackoverflow.com/questions/15207596

Comment by Yegor Bugayenko [ 05/Mar/13 12:04 AM ]

calling RT.init() before Compiler.load() solves the problem

Comment by Andy Fingerhut [ 05/Mar/13 4:17 AM ]

Yegor, do you consider it OK to close this ticket as not being a problem, or at least one with a reasonable workaround?

Comment by Yegor Bugayenko [ 05/Mar/13 1:11 PM ]

Yes, of course. Let's close it.

Comment by Andy Fingerhut [ 05/Mar/13 6:14 PM ]

Ticket submitter agrees that this is not an issue, or that there is a reasonable workaround.

Comment by Andy Fingerhut [ 13/Mar/13 12:58 AM ]

This issue came up again on the Clojure group. https://groups.google.com/forum/?hl=en_US&fromgroups=#!topic/clojure/2xdLNMb9yyQ

I did some testing, and the issue did not exist in Clojure 1.5.0-RC3 and before, and it has existed since 1.5.0-RC4. There was only one commit between those two points:

https://github.com/clojure/clojure/commit/9b80a552fdabeabdd93951a625b55ae49c2f8d83

Maybe this new behavior is an intended consequence of that change. I don't know. In any case, it seems like perhaps the "No need to call RT.init() anymore" message might be outdated?

Comment by Andy Fingerhut [ 13/Mar/13 12:59 AM ]

Reopening since it came up again, and there is some more info known about the issue. I'll let someone who knows more about the issue decide whether to close it.

Comment by Edward [ 23/Mar/13 10:31 AM ]

Doing this RT.load("clojure/core"); at the top works avoids the message from RT.init()

Comment by Jean Niklas L'orange [ 21/Jun/13 10:36 AM ]

It seems like RT.load("clojure/core") does not hide the message anymore - at least not from 1.5.1.

Generated at Sun Dec 21 00:56:34 CST 2014 using JIRA 4.4#649-r158309.